Calon PENOLONG PEGAWAI TADBIR bagaimana persediaan anda? Dah mula langkah cari soalan-soalan Psikometrik lepas? Jika belum pastikan anda ambil masa untuk BUAT sedikit persediaan.

Sedikit sharing untuk anda calon Penolong Pegawai Tadbir, ringkas tetapi beri anda sedikit panduan bagaimana soalan-soalan Psikometrik jawatan kerajaan ini di nilai. Anda boleh guna info ini bukan untuk peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir sahaja malahan untuk jawatan-jawatan lain.

Moga membantu anda.

TUJUAN UJIAN PSIKOMETRIK DIWUJUDKAN

Ujian Psikometrik ni ada 2 objektif utama;

[PERTAMA]

Nak kurangkan jumlah calon untuk ditemuduga

[KEDUA]

Nak tapi calon yang sesuai untuk jawatan yang ditawarkan

… mudah cerita, hanya calon yang ‘SUPER POSITIF’ saja kerajaan nak untuk jawat jawatan ini. Calon yang banyak negatif elok disingkirkan awal. Kemungkinan besar bakal menimbulkan masalah masa kerja nanti.

Ok lah kan? Betul dah tu caranya. Singkirkan dari awal calon-calon yang bakal bawa masalah kepada jabatan dan organisasi nanti.

Cuma apa yang kita takut, calon yang memang ‘SUPER POSITIF‘ macam ANDA termasuk dalam penilaian ‘calon negatif’ hanya sebab anda ambil mudah jawab soalan Ujian Psikometrik.

Sedih kan bila jadi macam ni.

JANGAN MASUK DALAM SKOR PENILAIAN CALON NEGATIF

Tips Penting

Tonjolkan nilai POSITIF anda, sembunyikan nilai NEGATIF.

Tak faham? Baik admin kongsikan contoh lagi di bawah. Baca dan fahamkan

Contoh:

Merokok: NEGATIF
Benci Rokok: POSITIF

Jika anda merokok, semestinya anda cenderung kata rokok positif kan?

Sembunyikan kesukaan anda pada rokok.

Contoh soalan;

1. Larangan merokok di kedai makan sangat bagus. (setuju/tidak setuju)

2.Perokok harus dikenakan kompaun tak kurang RM50,000. (setuju/tak setuju)

Jawapan nilaian positif pada 2 soalan ini adalah “SETUJU” walaupun anda tak setuju šŸ™‚

Dapat tak apa yang admin cuba sampaikan di atas.

Untuk tips penuh macam mana nak sukses dalam perangkap UJIAN PSIKOMETRIK, dapatkan rujukan 90+ mukasurat ini di bawah;

TEMPAH SEKARANG

Kami doakan anda tak sangkut dalam soalan-soalan perangkap ini. Tahu cara jawab tahulah jawapan bakal anda berikan dalam peperiksaan nanti.

Caiyok!

");pageTracker._trackPageview();

Nak Nota PAC PTD?

Dapatkan Sekarang Bersama Rujukan Psikometrik 2023

Close